Covid-kris i Kina

UTRIKES De senaste dagarna har situationen i Shanghai som lever i Covid-lockdown seglat upp bland nyheterna vid sidan av krigsrapporteringen från Ukraina.

Det rapporteras om människor som inte tillåts lämna sina lägenheter, som plundrar livsmedelsaffärer och som på alla sätt protesterar mot sträng karantän. Det ordnas stora provisoriska sjukhus där förhållandena  inte verkar vara optimala, och där även symtomfria personer isoleras om de testats positivt. Barn separeras från föräldrarna, vilket särskilt har lett till storm på kinesiska sociala medier.  Kinesiska myndighetspersoner med Xi Jinping i täten försvarar en politik med nolltolerans för viruset.

Vad denna strategi beror på är inte lätt att veta, eftersom den supersmittsamma, men ändå ganska lindriga, omikronvarianten av Covid endast undantagsvis leder till svår sjukdom eller död. Vissa bedömare spekulerar om att det hela blivit en prestigefråga för Xi Jinping personligen, vilket dock låter en smula förenklat. Onekligen undrar man om det finns andra politiska orsaker som bidrar till den impopulära strategin…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.