Rädsla för allt som är ryskt?

INRIKES Nyligen beslutade sig Arla för att plocka bort Kefir ur hyllorna eftersom förpackningen ansågs vara ”olämplig”. En löjlig gest tycker många. Samtidigt också ett tecken i tiden, för Arla är knappast ensamma.

När Arla bestämde sig för att plocka bort Kefir ur hyllorna var det för att den ryska katedralen på förpackningen ansågs för rysk. Som om det var katedralen som invaderade Ukraina. Samma resonemang låg bakom försökt att förbjuda en kurs i Dostojevskij vid Milanos universitet. Ett synnerligen ointelligent försök att ta avstånd från allt ryskt ligger Floridas universitet bakom – de bytte nämligen namn på ett rum i universitetet som fått namn efter Karl Marx! Som om Marx var rysk eller Putin marxist…

Det hela visar en ängslighet inför världen, som tar sig absurda uttryck. Det avslöjar en tendens att koppla ihop allt ryskt med den ryska imperialismen, vilket också kommer att stegra rasismen mot ryssar och spelar på det rysshat som finns hos vissa skikt av befolkningen.

När man på sociala medier driver med Arlas beslut och frågar sig om ett förbud mot Svansjön står på tur, så är det inte långt ifrån sanningen. I borgerlighetens alltmer hysteriska kamp mot Ryssland drabbas också allt ryskt.

2 tankar på “Rädsla för allt som är ryskt?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.