Myt och verklighet i krigets Ukraina

UTRIKES Sanningen är det första som dör i kriget, heter det i det gamla ordspråket. Detta är lika sant i Ukraina som i varje konflikt och varje sida använder vad de kan för att svartmåla motståndaren och framställa sig själva som goda. Det är ingen nyhet men ändå viktigt att påminnas om.

Massakern av civila i den ukrainska staden Butja utanför Kiev kan knappast ha undgått många. När ryska styrkor lämnade staden hittade man omkring 40 kroppar som låg på gatorna. Civila dödsoffer, menar ukrainska myndigheter och västerländsk media. En provokation, menar Ryssland. Som bevis anför den ryska sidan bland annat att vissa av kropparna tycks röra på sig, vilket man kan se i en film från SVT. Omkring 50 sekunder in i filmen ser det ut som om en av kropparna rör på handen på höger sida. 

En konspiration? Ett brutalt övergrepp? Överdrifter? Ett korn av sanning som sedan blåsts upp? Vad som verkligen hände i Butja kanske vi aldrig kommer att få reda på, även om vi kan veta att människor dött på brutala sätt. Det vi dock kan veta är att över tusen civila redan har dött på grund av invasionen och de materiella skadorna är enorma. Civilbefolkningen är alltid offer i imperialistiska konflikter och imperialismen hittar man inte i detaljerna, som en kamrat skrev med anledning av Butja.

Inte bara Butja

Även i Mariupol haglar beskyllningarna från både höger och vänster. Ryssland ska öppna humanitära korridorer från staden men den nazistiska Azovbataljonen förhindrar människor att använda den. När liknande anklagelser tidigare riktats mot Azovbataljonen har det bedömts vara lögn – den humanitära korridoren kunde inte användas på grund av ryskt bombardemang. Vad är sant och vad är falskt? Svårt att veta. Det vi dock kan veta är att den ryska belägringen av Mariupol kräver liv och utsätter de hundra tusen kvarvarande civila för ett enormt lidande.

Det bombade barnsjukhuset i Mariupol väcker liknande frågetecken. Ett hemskt bombangrepp från rysk sida? Ukrainsk artilleribeskjutning? Helt och hållet påhittat? När det väl skedde så publicerade västerländsk media okritiskt rapporter från sjukhuset men artiklar i bland annat Associated Press tyder nu på att man i alla fall erkänner vissa frågetecken.

Vissa saker kan vi dock veta. Vi kan exempelvis veta att den ukrainska armén har skjutit fångar från Donetsk militära styrkor i benen. Till skillnad från Butja ägnar sig västerländsk media åt omfattande efterforskningar för att se om detta också är falska nyheter. De kommer fram till att det skulle kunna ha hänt – men varför inte samma efterforskningar i exempelvis Butja? Varför inte internationella fördömanden av den ukrainska militärens barbari? Förmodligen för att det är ryska styrkor som påstås ha begått mord i Butja. Det passar alltför bra in i medias berättelser för att man ska våga undersöka det hela närmare.

Krig är alltid brutalt och det kommer alltid finnas soldater på båda sidor som är beredda att begå brott som man inte kan tänka sig. En armé måste bestå av människor som är villiga och som tycker om att bruka våld, annars vore det svårt att få ut dem i strid. Det är speciellt sant när kriget är en uppgörelse mellan borgerligheten i olika länder, mellan imperialisterna. Moralen hamnar på undantag, om den nu någonsin spelat någon roll för imperialisterna.

Vem det än är som dödar, så är det vanliga människor som dör. Vad som än är sant och falskt är kriget ett brott mot de vanliga människorna i Ukraina, som faller för både ryska och ukrainska kulor.

Andreas Sörensen

En tanke på “Myt och verklighet i krigets Ukraina

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.