Civilbefolkningen är imperialismens offer

UTRIKES UKRAINA Idag rapporteras om en massaker som utförts av ryska trupper innan de lämnade staden Butja i närheten av Kiev.

Bilder och filmer kom efter att Ukraina meddelade att man återtagit kontrollen över Kiev-området, och släppte in en del nyhetsteam. Anklagelserna förnekas av Ryssland som kallar bilderna från Butja för en provokation från den ukrainska regeringen. Man kräver nu att FNs säkerhetsråd ska sammanträda och diskutera händelsen, som försvarsministeriet kallar för en ”riggad föreställning”. Reaktionerna från USA/NATO/EU lät inte vänta på sig med skarpa fördömanden av krigsbrott och hot om ytterligare sanktioner mot Ryssland. FN kräver oberoende utredningar.

Reuters reportrar har sett kroppar i en massgrav och även på gatorna, men kunde inte verifiera ukrainska anklagelser om kvinnor som våldtagits och bränts till döds, eller döda barn. AFP  rapporterar om förstörda byggnader och 20 döda män i civila kläder som ligger på en gata i staden. BBC rapporterar att flera döda hade händerna bakbundna. Lokalinnevånare har också vittnat för The Guardian om att civila dödades när de försökte fly från kriget, bland annat en familj med barn.

Var hamnar vapnen från USA/NATO/EU?

I ljuset av dessa förfärande rapporter – som handlar om ohyggligheter oavsett om de överdrivs från den ukrainska sidan eller förminskas av den ryska – måste man komma ihåg, att de vapen som USA/NATO/EU skickar till Ukraina inte hamnar i händerna på desperata civila som vill försvara sina liv. De hamnar i händerna på den västliga imperialismens spjutspets i kampen mot Ryssland och används i en kollision mellan två imperialistiska block, där inget bryr sig det minsta om civilbefolkningars lidande. Dessa vapen bidrar till att flytta fram den västliga imperialismens positioner, och denna imperialism är precis lika skoningslös som den ryska när den tar till vapen och försvarar sina gränser i Ukraina eller någon annanstans.

Här i Sverige kan vi knappt föreställa oss vad människor i krigsdrabbade länder går igenom. Naturligtvis måste vi fördöma imperialismens framfart på den ukrainska befolkningens bekostnad, på samma sätt som vi fördömde den US-amerikanska imperialismens krig som drabbade civila på ett fruktansvärt sätt i exempelvis Afghanistan och Irak.

Men vi får inte låta oss luras in i att stödja det ena imperialistiska blocket mot det andra och låta vår förfäran leda oss till att stöda USA/NATO/EU i kriget. Då legitimerar vi en brutal, skoningslös värld i vilken kriget tar vid där politiken slutar. Vi kommunister måste stå på folkens sida – för ett slut på imperialismen, vilken fana den än bär, och för ett samhälle som på allvar värnar människan.

Marina Weilguni

En tanke på “Civilbefolkningen är imperialismens offer

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.