Sittande presidenten vinner valet i Serbien

UTRIKES Samtidigt som valet till det ungerska parlamentet hölls ägde också både presidents- och parlamentsval rum i Serbien. Segern var inte lika övertygande för den sittande presidenten Aleksandar Vučić, som i Ungern, men segrade gjorde han ändock.

När två procent av rösterna hade räknats på söndagskvällen utropade landets valkommission Vučić som segrare. Tilltaget fick kritik, men de verkar ändå inte ha haft fel. I den rösträkning som valkommissionen löpande rapporterar om är det tydligt att Vučić vann presidentvalet med en egen majoritet, även om hans parti, Serbiens progressiva parti, förlorade sin absoluta majoritet i parlamentet. Som det ser ut nu så ser partiet ut att landa på omkring 120 mandat. För majoritet behövs det 126 parlamentsplatser.

Näst största parti i det serbiska parlamentet blev nykomlingen Serbiens enade oppostion, som samlade ihop 37 mandat.

Den senaste tiden har Serbien också skakats av omfattande miljöprotester till följd av ett försök av Rio Tinto att etablera vad som skulle bli en av Europas största litiumgruvor. Försöket stoppades dock av protesterna och har säkerligen bidragit till att Aleksandar Vučić förlorat såpass mycket stöd. På protestvågen har också miljöpartiet Vi måste kapat åt sig 11 mandat.

Valet har också kantats av flera anklagelser om valfusk.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.