Orbán vinner ungerska valet

UTRIKES För fjärde gången i rad vinner Viktor Orbán ett ungerskt val med egen majoritet. Med lite över två tredjedelar av alla parlamentsplatser till Orbáns parti Fidesz bjöd valet på få överraskningar.

Även om rösträkningen inte är helt klar så är det tydligt att Orbán har vunnit. Hans motståndare har erkänt sig besegrad och Orban själv har sagt att segern var så stor att man kan se den från månen – och definitivt från Bryssel. Valobservatörer var aktiva under valet men ändå menar oppositionen att det inte var ett demokratiskt och fritt val.

Mot varandra stod Fidesz-KDNP, som vunnit valen sedan 2010 och som är en koalition mellan Fidesz och landets kristdemokratiska parti, och alliansen Enade för Ungern. I den senare alliansen ingick både det socialdemokratiska partiet och det nyfascistiska partiet Jobbik. Även om Jobbik den senaste tiden försökt tvätta sin image så har partiet en historia av anti-semitism och rasistiskt våld. Det är talande för landets politiska klimat att detta är de två politiska huvudalternativen.

På det regionala planet spelar Ungern en viss roll och landets företag har intressen i närområdet, vilket också delvis förklarar landets politik. Den hårda och aggressiva nationalismen används av landets bourgeoisie för att få befolkningen bakom sig i konkurrensen med andra länders kapitalister.

2 tankar på “Orbán vinner ungerska valet

  1. Det var spännande att följa valvakan, och lyssna på sedan ca 3 månader tillbaka hur oppositionen försökte mobilisera väljare som i Budapest lyckades som bäst. Fidesz med Orban Viktor kommer att leda landet 4 år till.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.