Kamp lönar sig

KLIMAT Här kommer nyheter med ett par månader på nacken, men de är ändå rykande aktuella för samer och miljökämpar i Kallak/Gállok: Det går att tvinga miljöfarliga gruvprojekt på reträtt fastän de redan beslutats och har djupt rotat stöd från regeringen.

Serbiens miljörörelse stoppade gruva

I Serbien planerades en litiumgruva som kunde ha blivit Europas största i staden Jadar. Den skulle ha kört igång 2023, men stoppades efter massiva protester från miljörörelsen och lokalborna där tiotusentals människor gick ut på gatorna.

Man blockerade både vägar och järnvägar och mobiliserade stort: regeringen fick backa offentligt och ge segern till aktivisterna. Idag fortsätter miljökämparna med att kräva ett fullständigt stopp av all utvinning av litium och andra metaller i Serbien för en lång tid framöver.

Litium för batterier

Litium krävs för batterierna i elbilar och är det som kostar mest när sådana ska tillverkas. Det behövs också kobolt, och båda metallerna är förknippade med miljöförstöring och fruktansvärda arbetsförhållanden i tredje världen. Problemet med litium är exempelvis en enorm vattenåtgång som gör slut på grundvatten och förorenar det. Litium återvinns inte heller i stor skala på grund av kostnaderna.

Idag ökar efterfrågan på litium hela tiden, främst för användning i elbilar, men också i mobiler, datorer och annan elektronik. Litium har länge varit billigt, och experterna påstår att det är därför gruvanläggningarna varit så dåliga och miljöfarliga  – det var ju inte lönsamt att vara miljövänlig, då blev metallen för dyr. Nu när priserna stiger med ökad efterfrågan går det fint att göra det hela miljövänligt och dessutom att återvinna metallen.

Uppenbarligen var lokalbefolkningen i Jadar och den serbiska miljörörelsen inte så säkra på den här nya miljövänligheten och stoppade det australiensiska bolaget – och det fastän hundratals miljoner dollar redan hade plöjts ned i förstudier och trots att den serbiska regeringen hade varit odelat positiv till hela projektet som skulle boosta Serbiens ekonomi till nya höjder.

Kamp lönar sig!

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.