Miljoner arbetare deltog i generalstrejk i Indien

UTRIKES Nyligen organiserades en massiv generalstrejk i Indien där uppemot 50 miljoner arbetare strejkade i 48 timmar. På bloggen In Defence of Communism rapporterades om strejken och Riktpunkt har översatt den nedan.

Ytterligare en massiv strejk ägde rum i Indien den 28-29 mars 2022 när miljoner arbetande män och kvinnor svarade till den kallelse som skickats ut av fackföreningarnas gemensamma plattform.

Den historiska uppmaningen till strejk möter inte bara arbetarnas omedelbara krav men är också riktad mot mot regeringens anti-nationella destruktiva politik.

Så formuleras det i ett uttalande för Indiska Fackföreningars Centralorganisation (CITU). Uttalandet fortsätter som följer:

Storstrejken utvecklades till en bandh i många stater, framför allt i Kerala och Tripura men även i flera distrikt i Tamilnadu, Haryana, Västbengalen och Assam när kollektivtrafiken, både den offentliga och den privata, stoppades. Tusentals människor deltog i blockader av både väg- och järnvägstrafiken på flera platser. Fabriker, affärer, kontor och handelslokaler såg öde ut. I alla stora industricentra och -hubbar över hela landet var strejken massiv.

Bönder och jordbruksarbetare deltog i demonstrationer tillsammans med medlemmar från olika massdemonstrationer.

Fackliga Världsfederationen (FVF – WFTU) uttryckte sin fulla solidaritet med de strejkande arbetarna i Indien och formulerade sig bland annat som följer:

Den Fackliga Världsfederationen gratulerar sina medlemsorganisationer för deras ledande roll i beslutet, förberedelserna och genomförandet av generalstrejken, men även för de massiva och militanta initiativ som de organiserat under de senaste månaderna, vilka spritt budskapet och den indiska fackföreningsrörelsens krav.

FVF sällar sin röst till fackföreningsrörelsen och arbetarklassen i Indien och kräver det fullständiga genomförandet av deras rättvisa krav. Vi fördömer kraftfullt den indiska regeringens oacceptabla och folkfientliga politik och kräver det omedelbara tillbakatagandet av de nya arbetarlagarna privatiseringsplanerna.

I ett uttalande gratulerar Indiens Kommunistiska Parti (Marxist) framgången och de skriver:

Indiens Kommunistiska Partis (Marxist) politbyrå gratulerar arbetarklassen för dess framgångsrika generalstrejk den 28-29 mars. Miljoner arbetare svarade på det uppror som gjordes av 10 centrala fackföreningsfederationer och flertalet sektorsfederationer.

Enligt rapporter ägde en total nedstängning rum i Kerala och strejken hade en enorm påverkan i stora industricentra i Västbengalen, Tamilnadu, Haryana, Telangana, Karnataka, Assam och Tripura. Försäkrings- och banktjänstearbetarna deltog mangrant i strejken. Ett stort antal arbetare i nyckelsektorer såsom transport, el, offentlig sektor och deltidsarbetare deltog också i strejken.

Strejkens framgång reflekterar den växande ilskan mot BJP-regeringens politik, som går ut på att privatisera den offentliga sektorn, införa nya arbetslagar och att höja priserna. Strejken stöddes aktivt av flera bondeorganisationer, såsom Samyukta Kisan Morcha (SKM) och jordbruksarbetarnas organisationer.

IKP (M) fördömer polisens hårdhänta agerande i vissa stater. Regeringen borde lyssna på arbetarnas krav istället för att ta till repression. Generalstrejken är en varning till regeringen att inte söka genomföra angrepp på arbetarklassen.

In Defence of Communism

En tanke på “Miljoner arbetare deltog i generalstrejk i Indien

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.