Grekiska järnvägsarbetare vägrar transportera US-amerikanska tanks

UTRIKES Anställda vid det grekiska järnvägsföretaget TrainOSE har sedan två veckor vägrat att transportera US-amerikanska pansarvagnar till basen i Alexandroupolis. Trots hot om avsked har arbetarna fortsatt sin vägran.

Den US-amerikanska militärbasen ligger i nordöstra Grekland, invid den turkiska gränsen. Basen har de senaste veckorna blivit en hub för transport av militärt material till Ukraina och en stor del av transporterna till basen sker via den näst största staden Thessaloniki. Det är också där som järnvägsarbetarna vid företaget TrainOSE, som ägs av den statliga italienska järnvägen, vägrat att transportera pansarvagnar och ammunition till basen.

För att få arbetarna att utföra arbetet har företaget bland annat hotat med avsked, vilket ändå inte fått arbetarna att utföra arbetet. Till slut fick företaget tag på strejkbrytare som kunde transportera allt material till basen. De grekiska kommunisterna reagerade på detta genom att bland annat kasta röd färg på tågen på väg mot militärbasen. I ett uttalande skriver järnvägsarbetarna:

Vi, järnvägsarbetarna, arbetar för billig och kvalitativ transport för människorna och för varor som kan användas för att möta folkets behov och inte för att bli en del av vårt lands inblandning i planer som är farliga för folket, genom att transportera krigsmaterial från NATO till Ukrainas omgivning.

Vi kommer inte att bli delaktiga i transporten av krigsmaskiner genom vårt lands territorium.

Den verkligen solidariteten med det ukrainska folket idag är kampen för: Ingen användning av järnvägen för transporten av militär utrustning till andra länder. Att återbörda vapnen och maskinerna till sina ursprungliga baser. Stopp för hoten mot järnvägsarbetarna som vägrar att transportera NATOs krigsmaterial genom vårt land.

De grekiska kommunisterna organiserade liknande aktioner vid NATOs krig mot Jugoslavien.

 

En tanke på “Grekiska järnvägsarbetare vägrar transportera US-amerikanska tanks

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.