Grekiska kommunister först i kampen mot kriget

UTRIKES Riktpunkt har tidigare rapporterat om hur grekiska järnvägsarbetare vägrat att transportera krigsmaterial till den US-amerikanska basen i norra Grekland. Nu tar de grekiska kommunisterna ytterligare steg för att försvåra Greklands deltagande i kriget.

I ett tal i det grekiska parlamentet skickade Greklands Kommunistiska Partis (KKE) generalsekreterare Dimitris Koutsoumbas hälsningar till de strejkande arbetarna i landet. Generalstrejken, som lamslagit landet och fått ut arbetarna på gatorna, riktar sig inte bara mot försämringar och prishöjningar, utan också mot Greklands inblandning i kriget i Ukraina. Från talarstolen uppmanade han folket i Grekland att ”vända ryggen åt alla de som i vänskapens och solidaritetens namn drar in det grekiska folket i imperialisternas farliga planer”.

Kommunisterna i Grekland stöttar och organiserar inte bara strejken, utan har också genom en rad aktioner försvårat Greklands deltagande i kriget. I norra Grekland blockerade kommunisterna fysiskt järnvägen och förhindrade transporten av krigsmaterial till USA:s bas i området. 


Blockaden av järnvägen.

I Thessaloniki, landets andra största stad, kunde strejkande arbetare tränga in i hamnområdet, trots att kravallpolis försökte förhindra dem. Väl inne blockerade de hamnen och slagorden handlade om att Thessaloniki är folkets hamn, inte imperialisternas och att man ritar om gränserna med folkets blod. Efter sammandrabbningar med polisen arresterades åtta personer, varav två medlemmar i kommunistpartiets centralkommitté.


Protester utanför och inuti Thessalonikis hamn.

En tanke på “Grekiska kommunister först i kampen mot kriget

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.