Propaganda, lögner och naivitet

UTRIKES UKRAINA De förfärande bilderna från Butja sköljer över oss i en aldrig sinande ström i media. Det går inte att passivt betrakta dem – vrede, sorg över världens tillstånd, medkänsla med offren är legitima känslor. Men att bilderna används för att skapa ett oerhört hat, och en oerhörd brist på kritiskt tänkande och en makalös fördumning är det något helt annat.

Tolkningen som oavlåtligen följer med varje bild av en död människa är att den ryska armén består av odjur och att vi, det civiliserade väst, skoningslöst måste konfrontera denna orättfärdiga, krigsförbrytande stat.

Krigsrätten – en illusion

Här hänvisas regelbundet till hur man enligt krigsrätten ska bedriva krig – och en viktig tes i denna rätt som seglar över klasskamp och stater är att civilpersoner inte ska dö i krig. Det är som om ett imperialistiskt krig som sådant kan accepteras, om bara militärerna skjuter på varann och låter vanligt folk leva sina liv. I vilken värld har detta någonsin hänt? Hände det kanske i Hiroshima och Nagasaki? Hände det i Irak? Händer det i Jemen idag? Att argumentera att Ryssland förbryter sig mot krigsrätten lurar människor att tro att det finns ett ”krig enligt regelboken”. Det står utom tvivel att den ryska armén gjort förfärande saker, nu senast kommer uppgifter om brutala våldtäkter – men det har den ukrainska också. Krig förs för ekonomisk vinning, och den som står i vägen sopas undan, civilperson eller ej. Grymheten är krigets vardag.

Tydligt är också att en del ryska soldater efter idog propaganda förväntade sig att slåss mot nazister och röka ut kollaboratörer och att det kan ha lett till en förvrängd syn på verkligheten och grovt våld. Propaganda, våld utan urskillning, förvirrade soldater – så är det i alla imperialistiska krig. Därför måste det imperialistiska kriget och imperialismen bekämpas, inte den ena sidan i kriget.

Verkligheten är inte enkel

Den som ändå fortfarande vill ha belägg för att allt inte är så självklart som svenska medier framställer det kan studera den tortyr som ukrainska trupper troligen utsatte ryska soldater från Donetsk för, soldater som förmodligen dödades efteråt och brändes upp. Detta har hamnat i radiotystnad efter en ukrainsk journalists avslöjande. Den som vill ställa frågor om vad som hänt i Butja kan titta på ett klipp där ukrainska styrkor sannolikt förbereder sig för att skjuta dem som inte bär ”blå armbindel” och fundera över avrättade som fått händerna bakbundna med vita bindlar. Man kan rada upp såna här exempel: varför släpar ukrainska soldater lik fastbundna i rep ? För att de kan vara minerade, säger den officiella tolkningen och det ska man acceptera utan att man någonsin har sett något sådant förut. Är det inte åtminstone tänkbart att de släpas från det ställe där de kan ha legat till gator där de ska placeras för vår fasa och skräck?

Att ställa såna frågor som alla får svar som innehåller ”förmodligen” och ”kanske” är inte att vara Putin-kramare. Personligen tror jag att vad vi ser från Butja är resultatet av förfärande grymheter från båda sidor. Jag tror inte det går att reda ut vem som gjort vad. Det går inte heller att säga om bilder är manipulerade eller ej i dessa digitala tider. Man kan alltså möjligen säga något om sannolikhet. Sannolikt är det inte skådespelare som ligger på gatan i Butja, eftersom närbilder på händer visar förruttnelse, men helt säker kan man inte vara. Ett lik som rör sig är kanske en optisk illusion, som avslöjas när videon körs sakta  – men varför tog det fyra dagar att köra den sakta?. Vem som sköt dessa männsikor och när är alltså oklart. Sannolikt sköts en man på cykel av en rysk pansarvagn, men videon är allt annat än tydlig. Sannolikt sköt den ryska armén mot civila mål, och sannolikt gjorde ukrainska upprensningstrupper precis samma sak.

Imperialismens alla lögner

Med det här vill jag ha sagt att imperialisterna alla ljuger med lika blodiga käftar, och att det faktiskt kan räcka att veta det. Att skärskåda filmer av döda människor och att leta efter lik på satellitbilder ger inga ordentliga svar, bara sorg och sannolikheter. Och till sist spelar det ju ingen roll vem som dödade en man på cykel: han föll offer för sammandrabbningen mellan två gigantiska förtryckarblock. Imorgon dödar det andra blocket en kvinna på väg till marknaden.

Lögner och underligheter från alla håll, alltså, och skamlöst propagandistiskt utnyttjande av människors okunskap. När TVs nyhetsankare frågar Moskva-korrespondenten hur folk i Ryssland kan tro på allt som mals ut ur propagandakvarnen och han svarar med deras begränsade information i en diktatur, så kastas en spegelbild över västliga medias förvridna rapportering: vi förväntas tro, och alltför många tror reservationslöst, på USAs, NATOs och EUs goda roll i att bekämpa terrorlandet i öster, precis som ryssarna förväntas tro på Rysslands goda roll i att bekämpa ukrainsk nazism.

Och när människor tror blir de lätta att hantera. Det blir enkelt att beväpna fascistiska bataljoner, det blir lätt att få till blockader som flyttar fram väst-imperialismens positioner efter litet inledande gnissel, det blir en barnlek att få med Sverige i NATO. Därför är det viktigt att inte förlora sig i krigets grymma detaljer utan skaffa sig en förståelse av vad som händer på det övergripande planet och att kommunister överallt står beredda mot att folken dras in i imperialisternas krig.

 

Marina Weilguni

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.