Ukrainas regering riktar stora angrepp mot landets arbetare

UTRIKES Mitt under den ryska invasionen av Ukraina har landets parlament beslutat att genomföra massiva angrepp på arbetarna i landet. Genom en ny lag, som röstades igenom av landets parlament i slutet av juli, berövades minst 80 procent av landets arbetare sitt arbetsrättsliga skydd.

Lagförslag nummer 5371 lades fram först under 2021 men röstades inte igenom i det ukrainska parlamentet förrän i slutet av juli. Enligt ukrainska fackföreningar avskaffar lagen all arbetsrätt för 94 procent av alla arbetarna i landet medan andra källor säger att omkring 80 procent ställs utanför lagen.

Sedan tidigare fungerar arbetsmarknaden under krigslagar, vilket betyder att arbetstiderna kan förlängas, helgerna kan reduceras och semestern begränsas. Dessa är dock tillfälliga under kriget, vilket inte den nya lagen är.

Vad innebär den nya lagen?

Lagen angriper egentligen arbetarna från två håll. Å ena sidan tillåter den företag med färre än 250 anställda, vilket omfattar ungefär 80 procent av alla arbetarna i landet, att förhandla direkt med de anställda. Detta ställer helt och hållet fackföreningarna åt sidan och de förlorar sin möjlighet att representera arbetarna som arbetar i dessa företag. Å den andra sidan så öppnar den nya lagen upp för att överenskommelserna mellan arbetarna och företagen kan vara sämre än vad som föreskrivs av lagarna.

I praktiken så gör detta att alla arbetare i företag med färre än 250 anställda ställs utanför lagen och blir utlämnade åt individuella förhandlingar med företagsledningarna.

Dessutom innebär lagen att de ukrainska fackföreningarna inte längre kommer kunna blockera uppsägningar av arbetare och fackföreningsmedlemmar. I och med den nya lagen reduceras även denna fråga till relationen mellan arbetaren och företaget.

Ukrainas kapitalism måste bli konkurrensmässig

Det är viktigt att komma ihåg att lagen inte är ett svar på en speciell situation i och med kriget, utan föreslogs redan under förra året. Då mötte det så hårt motstånd att den inte kunde antas, men i och med kriget förändrades situationen.

Bakgrunden är dock densamma som överallt annars. I land efter land riktas angrepp mot arbetsrätt och arbetsförhållanden och anledningen är densamma. När konkurrensen inom kapitalismen blir allt hårdare måste profiterna öka och konkurrenskraften stärkas. Därför monteras arbetsrätten ner överallt, från Indien till Frankrike.

Situationen blir också extra pressande för det ukrainska kapitalet, eftersom man efter Sovjetunionen ärvt en omfattande arbetsrätt.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.