SD:s vitbok skrevs av partimedlem

INRIKES I somras kom del ett av Sverigedemokraternas vitbok som skulle klargöra partiets ideologiska utveckling sedan starten. Ett krav var att författaren skulle vara politiskt obunden. Nu framgår dock att idéhistorikern Tony Gustafsson som skrev rapporten blev medlem i Sverigedemokraterna 2017.  

Syftet var enligt Martin Kinnunen, ledamot i SD:s verkställande utskott, att göra en akademisk genomlysning av partiets historia där författaren var politiskt obunden. SD sa sig vilja publicera en bok som skulle göra upp med Sverigedemokraternas nazistiska rötter, och helst skulle något kunna presenteras redan före valet.

Nu visar det sig alltså uppsalaforskaren Tony Gustafsson blev medlem i SD redan 2017. Martin Kinnunen hävdar att man inte känt eller känner till detta inom partiet, och att Gustafsson inte varit partipolitiskt aktiv eller haft uppdrag på något sätt .

Gustafsson själv tycker hans politiska hemvist är en privatsak, och reaktionerna i  pressen har varit tämligen ljummet kritiska. Hur andra delen av vitboken kommer att bedömas mot denna bakgrund återstår att se, eftersom det är där den känsliga frågan om ideologisk kontinuitet i Sverigedemokraterna ska avhandlas. 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.