Dyrare mat för att plasten går upp i pris

KLIMAT UKRAINA Kriget i Ukraina drabbar nu plastindustrin. Plasten hade redan blivit dyrare före kriget, men nu blir det alltså värre – energi och råvaror ökar i pris på grund av sanktionerna mot Ryssland, och nu har också importen av de ryskproducerade tillsatserna som används i plasten stoppats.

Mest ökar mjukplasten i pris – den som en mängd livsmedel är inslagna i, allt från paprikor till köttbitar. Andreas Malmberg, vd för plasttillverkaren Trioworld meddelar att priset du betalar i butik för just plastdelen i en enskild livsmedelprodukt har ökat med runt 70 procent sedan början av förra året, men beräknas öka med ytterligare 20 procentenheter under april. Plast finns ju överallt, menar Malmberg bekymrat: livsmedel, sjukvårdsmateriel och kläder.

Ja, det lär bli dyrt att se till att Malmberg och hans gelikar får behålla sina företag och sin fina profit på plasten. Det värsta är ju ändå inte att produkter blir dyrare, även om det slår hårt mot vanligt folk. Det värsta är att vi äter plast, andas in plast, har plast i blodet och förstör vår natur med mikroplaster, så att vi till sist fördärvar våra möjligheter att få fram hälsosamma och tillräckliga livsmedel.

Men gurkor och biffar utan plastomslag? Kläder hållbart tillverkade utan plast som sköljs ur i varje tvätt? Glasförpackningar som återanvänds? Papper och kartong? Biologiskt nedbrytbar plast där man helt enkelt inte kan undvara materialet? Malmberg måtte rysa vid tanken på all denna miljökommunism, denna gråa och tråkiga verklighet. Det vore läge att ropa ”vi betalar inte” och låta plastproducenterna ta smällen för att avskaffa den dyra och farliga produkten!

Marina Weilguni

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.