Lågutbildade diskrimineras i skolvalet

INRIKES Uppsala Universitet har genomfört en stor studie över diskriminering och skolvalet genom att som fiktiv förälder kontakta över 3 000 grundskolor. Resultatet är att de föräldrar som uppgav att de hade arbetaryrken fick sämre och mindre vänliga svar, förmodligen i ett försök att avskräcka dem från att söka till skolan.

Sedan tidigare är det känt att lågutbildade föräldrar i mindre utsträckning utnyttjar skolvalet och därför blir deras barn oftare kvar i sämre skolor. Detta gäller också föräldrar, vars första språk inte är svenska. Välutbildade föräldrar har enklare att förstå hur systemet fungerar och hur de ska utnyttja det till sina och sina barns fördel.

Den undersökning som Uppsala universitet nu genomfört visar också att skolorna aktivt försöker stöta bort lågutbildade genom att ge mindre välkomnande och trevliga svar. Välutbildade föräldrar fick ofta bättre svar och uppmuntrades att söka till skolan i högre utsträckning. I mailen till skolorna uppgav forskarna nämligen att de antingen var undersköterskor eller tandläkare, yrken som kräver låg respektive hög utbildning.

När skolan har blivit en marknadsplats konkurrerar skolorna om de starkaste eleverna. Dessa behöver de inte lägga så mycket resurser på, utan de kan istället kassera in skolpengen. Utgångspunkten är inte elevernas behov, utan krassa ekonomiska kalkyler. Det leder i sin tur till att arbetarbarn får sämre utbildning och sämre förutsättningar i livet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.