Zelenskys show och de grekiska kommunisternas vägran att delta i den

UTRIKES Det finns en ganska stor grekisk minoritet i Ukraina. Grekerna har varit där sen tusentals år tillbaka när atenarna, då tidens imperialister, hade anlagt kolonier i Mariupol och Odessa. Zelensky och hans kollegor har efter diverse beslut från och med 2014 förbjudit grekerna att tala sitt språk och förhindrat hemspråksundervisning. Detsamma gällde ryska förresten. Ingen grekisk regering eller nån annan sa ett pip om det. Man var så glad att Ukrainas västvänliga, dvs NATO- och EU-vänliga, borgarklass hade vunnit och man såg mellan fingrarna.

Efter Rysslands invasion för att ”skydda de ryskspråkiga”, visade Greklands regering och borgarpartierna ett stort intresse för den grekiska minoriteten. Man skickade utrikesministern till Odessa och dag efter dag pratar man i grekisk media om den grekiska minoritetens svåra situation i Ukraina.

De är ju faktiskt i en svår situation under invasion och krig, men deras situation hade försvårats redan efter 2014 när Azovbataljonen fick fria händer att terrorisera minoriteterna. Hemska saker hände under 8 år och den grekiska regeringen sa inte ett ord. Däremot blev KKE:s ledamöter i Europaparlamentet och andra besökare ”persona non grata” när de kom till Ukraina 2015 för att protestera och visa solidaritet med ukrainska kommunisterna som var förföljda. En av dem heter Lambroulis, en KKE-ledamot som för tillfället sitter i parlamentets presidium.

Zelenskys show

Zelensky var inbjuden att tala i det grekiska parlamentet. KKE deklarerade att det var omöjligt att sitta och lyssna på en person som förutom Ukrainas kommunistparti hade förbjudit 11 andra partier och under 8 år sprungit NATO:s ärenden. Man tackade nej. Alla andra politiska partier accepterade inbjudan och samtidigt kritiserades KKE, som vanligt, och man undrade om inte KKE sprang Rysslands ärenden. Trots att KKE fördömde den ryska invasionen från allra första början.

I alla fall var KKE:s stolar i parlamentet tomma när Zelensky började prata den 7:e april. Alla andra partier var där. Zelensky överraskade med att presentera två så kallade ”kämpar” från Azovbataljonen som påstods ha grekiska rötter. De hälsade ledamöterna och pratade om ryssarnas grymhet mot den grekiska minoriteten. Vilket hyckleri! Det blev protester, reaktioner, kritik mot presidium, tumult ‒ men till sist klappade de närvarande i händerna för hela föreställningen.

KKE: s ställningstagande var det rätta. Cyperns kommunistiska parti AKEL ska inte närvara när Zelensky ska prata i Cyperns parlament, som en protest mot att nazisterna var med och hälsade Greklands parlament.

Idag hänger ett anonymt plakat framför Greklands parlament där det står: ”Tack KKE som räddade folkets värdighet medan alla andra var med och applåderade nazister”.

Panos Alepliotis

En tanke på “Zelenskys show och de grekiska kommunisternas vägran att delta i den

  1. Jag ber om en källa för påståendena att greker och ryssar inte får tala sina språk och att hemspråksundervisning är förbjuden. Jag ber också om en källa för påståendet att Greklands regering inte har kommenterat den lag som reglerar språkens ställning i Ukraina. Här är länk till en källa som ger en annan bild – tacksam för kommentarer. https://www.irishtimes.com/news/world/europe/ukraine-defends-education-reform-as-hungary-promises-pain-1.3235916

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.