Socialdemokraterna och kapitalet: Anders Sundström

INRIKES Mellan Socialdemokraternas politiker och näringslivet finns det täta band – tusen små trådar binder dem samman med kapitalet. Det är långt ifrån en slump att partiets absoluta toppskikt hittar bekväma positioner i toppen av storföretagen. Det är deras politik de hela tiden fört och för detta belönas de. Därför riktar vi strålkastarna mot några av de många socialdemokratiska politiker som hittat hem hos näringslivet.

Anders Sundström påbörjade sin politiska bana som kommunalråd i Piteå mellan åren 1980-1994. Då sparkades han uppåt i den socialdemokratiska hierarkin och blev arbetsmarknadsminister. Den posten behöll han i två år, varefter han blev näringsminister i en månad 1998. Sin plats som riksdagsledamot hade han kvar till 2004.

Innan han ens hade lämnat politik började han snegla på näringslivet och mellan 1998 och 2002 var han VD för Pitedalens Sparbank. Banken är formellt fristående men står Swedbank nära.

Den slutgiltiga övergången till näringslivet

Det första han gjorde efter att han lämnat politik var att ta ett uppdrag som VD för Folksam. Den rollen klev han av efter nio år på posten för att ta nästa steg i karriären. Han blev nu styrelseordförande i Swedbank, vilket han var fram till 2016. Göran Persson var därmed inte den första gamla socialdemokraten på den posten, utan Sundström hade redan röjt vägen.

Parallellt med sitt uppdrag i Swedbank var han också styrelseordförande för Kooperativa Förbundet, vilket ju också säger en del om hur de kooperativa verksamheterna numera styrs. 

Sundström är numera styrelseordförande i Kaunis Iron, som med stöd av bland andra Stefan Persson (H&M) och Mats Paulsson (Peab) driver gruvor i Pajala kommun. Utöver sin position i Kaunis Iron är han också styrelseledamot i SCA och i SkiStar, som nyligen avslöjades med att ha höjt priserna i sina anläggningar med tusentals kronor.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras.

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.