Socialdemokraterna och kapitalet: Jens Henriksson

INRIKES Mellan Socialdemokraternas politiker och näringslivet finns det täta band – tusen små trådar binder dem samman med kapitalet. Det är långt ifrån en slump att partiets absoluta toppskikt hittar bekväma positioner i toppen av storföretagen. Det är deras politik de hela tiden fört och för detta belönas de. Därför riktar vi strålkastarna mot några av de många socialdemokratiska politiker som hittat hem hos näringslivet.

Jens Henriksson har ett långt CV. Sin politiska bana påbörjade han på 90-talet, då han arbetade på Finansdepartementet under Göran Perssons regeringstid. Här hade han under några år befattningen chefsekonom. Mellan 2002 och 2006 var han också statssekreterare, vilket han också kombinerade med engagemang i Internationella Valutafonden. Hans verksamhet där bestod bland annat i att administrera omstruktureringsprogram på Island och i Lettland. Rätt tunga poster, med andra ord.

Efter politiken kunde Henriksson enkelt glida in i en rad höga poster i näringslivets toppskikt. Han fortsatte sin verksamhet som exekutivdirektör och styrelseledamot i Internationella Valutafonden och var även rådgivare åt NASDAQ. Mellan 2010 och 2013 var han både börschef och VD på Stockholmsbörsen och dessförinnan var han chef för bankrelationer på Swedbank.

Sedan 2019 är Henriksson både VD och koncernchef på Swedbank och vice ordförande i Svenska Bankföreningen. I Swedbank har han gott sällskap av styrelseordförande Göran Persson och i Svenska Bankföreningen är han inte den första socialdemokraten som fått höga poster. Där har nämligen också Thomas Östros befunnit sig, innan han gick vidare till Internationella Valutafonden.

Jens Henriksson är bara en av många topp-sossar som tagit sig vidare ut i näringslivet och lyckats väldigt väl där. Kapitalet tar helt klart hand om sina egna.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.