Nya tider i en svensk kommun – exemplet Östra Göinge

”Det är nya tider nu” säger ordförande för Göingehem och kastar ut fattigpensionärer, arbetslösa och nyanlända. Vad han avser är förändringar i Östra Göinge kommun som gynnar medel- och överklassen och missgynnar de fattiga och naturen.

I flera årtionden, ända sedan 60- och 70-talet, har Hanaskog varit ett samhälle där arbetarklassen har bosatt sig. De hade nära till arbetet som i många fall var på ortens industri Tarkett och till pappersindustrin i Broby. En hel del av arbetarna är från andra länder. På 70-talet kom ett stort antal finländare och jugoslaver från arbetslösheten i Finland och Jugoslavien och bosatte sig i oftast i Hanaskog. Hanaskog har därför varit en ort där arbetarklassen av alla nationer var i stor majoritet. Synen på Hanaskog i grannorterna var nedsättande.

På 70-talet gick jag i samma klass som arbetarklassbarnen från Hanaskog. Vi var verkligen en internationell skolklass. Det fanns elever från Sverige, Finland, fd Jugoslavien, Grekland, Turkiet och en och en annan dansk och från flera andra länder. Kommun- och skolmyndigheterna i Östra Göinge ville att att skolklasserna skulle vara segregerade; vissa klasser där endast medelklassens svenska barn fanns och klasser där alla nationers arbetarklass fanns. Så det fanns två klasser – en A- och B-klass – med nästan uteslutande med barn från Knislinge. Och sedan fanns vi, en C-klass med barn från Immeln och Hanaskog.

Givetvis kände vi barn av att vi var mindre värda än barnen som var från Knislinge. Det var så jag kände och upplevde det. Att människor med en högre inkomst eller förmögenhet såg ner på en för att man var arbetarklass.

Över- och medelklassen ska lockas till Hanaskog

Nu har sedan en lång tid tillbaka pappersbruket i Broby lagts ned och Tarkett har förlagt delar av sin produktion till Polen och andra länder. Nu har kapitalistklassen utnyttjat arbetarna och nu ska de slängas på skräphögen. De senaste åren har Hanaskog även varit en hemvist för de nyanlända.

Östra Göinge kommun agerar idag i kapitalistklassens intresse och inte i arbetarklassens och folkets intresse. De håller nu på att riva de bostäder som arbetarklassen, fattiga pensionärer och andra fattiga har bott i sedan 60- och 70-talet. Det ska byggas nytt och det blir bostadsrätter – inte hyresrätter. Göingehems ordförande, Magnus Nilsson (kd) säger till SVT: ”Vi vill ha attraktiva bostäder för de som bor i vår kommun oavsett om man kommer ifrån Helsingborg, Norrland, Syrien eller Etiopien”.

Det Nilsson menar är att han vill göra Hanaskog attraktivt för dem som har pengar, alltså de som kommer från medel- och överklassen, oavsett nationalitet. Det här är ingen hemlighet och framfördes bland annat av SVT som konstaterade: ”Beslutet att riva de 111 lägenheterna togs förra sommaren av politikerna i Östra Göinge kommun, i syfte att locka till sig medelklassen.”

Det är därför som arbetarklassen, fattiga pensionärer och andra fattiga, som t ex nyanlända, kastas ut. De inte får plats, som SVT sa. Givetvis har hyresgästerna erbjudits ett annat boende. Men detta boende kostar oftast ett par tre tusen mer i månaden än den lägenhet de har nu.

Hanaskog är bara början…

Och Hanaskog är bara en början på planerna att locka medel- och överklassen till Östra Göinge. Ytterligare 100 lägenheter kommer eventuellt rivas i kommunen.

I Immeln, Breanäs, Tydingesjön och Glimåkra. även det i Östra Göinge kommun, finns dessutom planer på att luckra upp strandskyddet för att locka medel- och överklassen att börja bygga vid stränderna.  Detta kommer att innebära att människor som strövar i naturen inte har samma tillgång till sjön Immeln och andra sjöar som förut. Även natur- och djurlivet, särskilt fågellivet, kommer att drabbas av den här bebyggelsen.

Kommunen vill också lätta på strandskyddet för de entreprenörer som är verksamma i Immeln, vilket har lett till en infekterad debatt. Immelnsjön är om sommaren redan hårt överbelastad som det är, med ett kanotcenter som utnyttjar sjön för profitens skull, vilket sannolikt är ett av skälen till att sjön tidvis varit oduglig för bad och annan reaktion. 

Kerstin Stigsson

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.