Studenter och anställda vid Lomonosov-universitetet tar avstånd från Rysslands krig

UTRIKES I ett öppet brev tar studenter och lärare vid Rysslands äldsta universitet, Lomonosov-universitetet i Moskva, avstånd från kriget. Över 7 000 namnunderskrifter har samlats in men de hålls hemliga på grund av säkerhetssituationen. Nedan publicerar Riktpunkt en översättning av det öppna brevet.

Universitetet grundades 1755 av den ryska vetenskapsmannen Michail Lomonosov, som spelade en avgörande roll för utvecklingen av vetenskapen i Ryssland. Utöver insatser i naturvetenskapen gav han ut böcker i såväl retorik som det ryska språket. 

På grund av proletariseringen av utbildningen som skedde efter Oktoberrevolutionen kom antalet studenter att mångdubblas. Man prioriterade nämligen att ta in studenter från arbetarklassbakgrund. Mest känt är kanske universitetet för sin huvudbyggnad, som byggdes mellan 1947-53.

Vi, studenter, magisterstudenter, lärare, personal och doktorander på det äldsta universitetet i Ryssland, Moskvas statliga universitet döpt efter M.V. Lomonosov fördömer kategoriskt kriget som vårt land släppt lös i Ukraina.

Ryssland och våra föräldrar gav oss en stark utbildning, vars verkliga värde ligger i att kunna utvärdera vad som händer kritiskt, att kunna väga argument, lyssna på varandra och kunna vara trogen sanningen – såväl den vetenskapliga som den humanistiska. Vi vet hur man kallar en spade en spade och vi kan inte stå vid sidan av.

Handlandet i den Ryska Federationens namn, som dess ledarskap kallar en ”speciell militär operation” är ett krig och i denna situation finns det inget utrymme för omskrivningar eller ursäkter. Krig är våld, grymhet, död, förlust av älskade, maktlöshet och rädsla som inte kan rättfärdigas av något mål. Krig är den mest grymma akten av avhumanisering som aldrig bör återupprepas, vilket vi lärt oss i våra skolor och vårt universitet. Det mänskliga livets absoluta värde, humanismen, diplomatin och den fredliga resolutionen av motsättningar, som vi absorberat inom universitet, har trampats ned och ögonblickligen kastats bort, när Ryssland svekfullt invaderade Ukrainas territorium. Miljoner ukrainares liv har hotats varje timme sedan den Ryska Federationens militära styrkor invaderade Ukraina.

Vi uttrycker vårt stöd till det ukrainska folket och fördömer kategoriskt kriget som Ryssland släppt löst mot ukrainarna.

Som examinerade av Rysslands äldsta universitet, vet vi att de förluster som åsamkats under det blodiga krigets sex första dagar – i första hand mänskliga, men även sociala, ekonomiska och kulturella – är omöjliga att reparera. Vi vet också krig är en humanitär katastrof, men vi kan inte föreställa oss djupet i det sår som vi, det ryska folket, nu åsamkar såväl Ukrainas folk som oss själva.

Vi kräver att Rysslands ledare omedelbart ger order om eld upphör, lämnar det suveräna Ukrainas territorium och avslutar detta skamliga krig.

Vi ber alla ryska medborgare som bryr sig om sitt lands framtid att ansluta sig till fredsrörelsen.

Vi är mot kriget! #NoWar

Uttalandet publicerades ursprungligen den 5 mars.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.