Sämre strandskydd och urholkad allemansrätt

INRIKES Nu är de nya reglerna för strandskyddet fastställda. Strandskyddsområdet minskas från 100 till 25 meter vid små insjöar upp till 1 hektar och vid smala vattendrag på högst 2 meter.

Riktpunkt har tidiagre refererat diskussionerna om strandskyddet men nu har det hela alltså landat i nya föreskrifter som fastställts av riksdagen. Vid de ovannämnda mindre vattnen blir det också lättare att få dispens eller upphäva det återstående strandskyddet. Att bygga strandnära i gles- och landsbygd och i små tätorter blir enklare och strandnära utvecklingsområden får lättnader när det gäller strandskyddet.

Det här är förstås en anpassning till byggnadsföretag som vill exploatera mark efter egen vilja och till rika människors önskan om egen strand eller en porlande bäck i trädgården… Vanligt folk får sämre åtkomst till stränder och vattendrag på sin fritid och får avstå bad, porlande bäckar och andra naturupplevelser när allemansrätten urholkas.

För att det inte ska låta alltför dåligt säger regeringen att strandskyddet blir tydligare i områden av särskild betydelse för djur- och växtlivet och förstärks där bebyggelsetrycket är mycket högt. Vad det betyder återstår dock att se…

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.