En känga åt allemansrätten – strandnära exploatering för överklassen

INRIKES Under 2019 har det på uppdrag av regeringen pågått en strandskyddsutredning i Sverige. Utredningen presenterades i början av 2020, och just nu kan man läsa en kritisk presentation av den på Naturskyddsföreningens hemsida.

Tanken bakom utredningen var att föreslå ändringar i strandskyddet, bland annat så att det ska bli enklare att bygga strandnära på landsbygden. Naturligtvis fanns där också diverse vaga skrivningar om att förstärka skyddet för utsatta områden och bevara obrutna strandlinjer, men grundtanken är att öppna upp för större exploatering.

Utredningen vill helt ta bort strandskyddet vid alla små sjöar och vattendrag – något som omedelbart skulle påverka tiotusentals kvadratkilometer naturskydd (5 till 10 % av Sveriges yta), och skada områden med rikt växt- och djurliv. Vad man också bör känna till är att det kan bli svårt att ångra sig – när skyddet en gång är borttaget förändras miljön och kan sedan oftast inte återskapas.

Också i vissa andra landsbygdsområden ska strandskyddet gå att upphäva helt, och det finns inga begränsningar på de här undantagsområdenas storlek. Och man ska förstås också få bygga strandnära längs kusten och i skärgården, något som hittills inte varit möjligt. Exakt vilka områden som kan komma i fråga är svårt att säga, eftersom kriterierna för undantagen är svårtolkade och diffusa.

Förutom påverkan på naturen får sig naturligtvis allemansrätten en rejäl törn om skyddet försvinner och man bygger på hittills fredade stränder och strandområden. Dispenser från rådande strandskydd, som infördes på 1950-talet, har redan ökat: de fria stränderna där allmänheten skulle promenera, bada och fiska blir allt oftare någons privata egendom, och förslaget kommer att öka takten i den förändringen ordentligt.

Som om detta inte skulle vara nog leder förslagen dessutom till att Sveriges förmåga att stå emot klimatförändringarna försämras. I ett förändrat klimat kan orörda stränder nämligen bli viktiga buffertområden vid extremt väder.

Det hedrar Naturskyddsföreningen att de protesterar – men det här är följdriktigt när kapitalismen tar för sig, säger vi. Varför skulle inte kapitalets elit och deras hantlangare få bygga som de vill längs vattnet och njuta av en hemester med stil? Växter och djur får helt enkelt maka på sig tillsammans med underklassen när det blir fritt fram för strandnära lyx. Den enda trösten är väl att det extrema vädret borde göra drivved av de flashiga villorna allra först… innan det drabbar resten av oss.

Marina Weilguni

3 tankar på “En känga åt allemansrätten – strandnära exploatering för överklassen

  1. Det är även ett stort hot mot vattnet i sjöar och vattemdrag. I Sverige har vi ]å många platser ännu vatten som har bra kvalitet som hotas om kommuner börjar bygga strandnära. Då kommer snart krav på båtplatser och bryggor i värsta fall utsläpp av drivmedel och avlopp
    Som ledamot i kommunfullmäktige i min kommun var jag ensam att reservera mig mot sk Lis område vid sjö med bra vattenkvalitet

  2. All byggnation som är strandnära är ett hot mot människors möjlighet till ett gott friluftsliv.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.