18 mars: Pariskommunen 151 år

TEORI & HISTORIA Den 18 mars för 151 år sedan grep arbetarna makten i Paris. De lyckades hålla den i 72 dagar och genomförde världshistoriens första socialistiska revolutionen.

För att uppmärksamma 150-årsdagen av världens första socialistiska revolution gav Sveriges Kommunistiska Parti förra året ut en nyutgåva med Marx och Engels egen analys av händelserna. Det är den hittills mest omfattande utgåvan av deras skriver och den försågs med ett nytt förord och en omfattande notapparat för att göra det enklare för den moderna läsaren att orientera sig i historien.

I sitt förord till Marx analys skrev Engels bland annat att 

[d]en tyske kälkborgaren har ånyo råkat i en hälsosam skräck vid ordet: proletariatets diktatur. Nåväl, mina herrar, vill ni veta hur denna diktatur ser ut? Betrakta Pariskommunen. Den var proletariatets diktatur.

För den som vill närma sig inte bara en viktig historisk händelse i den socialistiska historien, men även det centrala begreppet proletariatets diktatur är och förblir verket viktigt.

De som kämpade i Paris minns vi fortfarande med Marx egna ord:

Arbetarnas Paris med sin kommun kommer alltid att firas som det ärorika förebudet för ett nytt samhälle. Dess martyrer ligger bevarade i arbetarklassens stora hjärta. Deras förgörare har historien redan nu spikat fast vid den skampåle, som inga böner från deras präster kan frälsa dem från.

Vive la Commune!

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.