Röda Stjärnan Belgrads supportrar tar ställning för freden

UTRIKES Under sin match mot Glasgow Rangers den 17 mars tog Röda Stjärnans supportrar klart och tydligt ställning för freden. Med enorma banderoller påminde de om rad NATO-insatser världen över och avslutade med orden ”allt vi säger är – ge freden en chans”.

När Röda Stjärnan Belgrad mötte Glasgow Rangers på hemmaplan den 17 mars var det ur ett underläge på tre mål. Det hindrade inte laget från att ta ledningen redan i den tionde minuten och därefter dominera matchen. I slutändan vann Röda Stjärnan med 2-1, vilket dock inte räckte för avancemang i Europa League.

Det som gör matchen desto mer minnesvärd är inte främst spelarnas insats, utan supportrarnas. På Röda Stjärnans supporterläktare vecklades flera långa banderoller ut med namn på länder och årtal. Det var inget mindre än en uppräkning av ett antal av de länder som USA och NATO ingripit i, från Indonesien och Kuba till Serbien och Libyen. På den främsta banderollen stod att läsa ”allt vi säger är – ge freden en chans”, en anspelning på John Lennons sång med samma namn.

Röda Stjärnan bildades ursprungligen i efterdyningarna av segern över fascismen och bestod till en början av kommunistiska veteraner från kriget. De mest radikala delarna av det serbiska lagets supportrar har traditionellt dragits till extremhögern, men laget har samtidigt en bred folklig bas och nära relationer med det grekiska storlaget Olympiakos.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.