Svältkatastrof väntas öka i Sudan

UTRIKES Nyheter om klimat- och svältkatastrofer trycks undan av de dramatiska skeendena i Ukraina, och ändå har det kriget långtgående påverkan i tredje världen. Riktpunkt har nyligen beskrivit situationen i Jemen. Nu varnar FN för svält i Sudan – i september kan upp till 18 miljoner människor vara drabbade av hungersnöd, jämfört med 9 miljoner idag. Orsakerna är dåliga skördar, ekonomisk kris, interna konflikter och den ryska invasionen av Ukraina.

De interna konflikter som skakar landet handlar om massiva protester mot militärdiktaturen som etablerades efter en kupp i oktober 2021 och om fortsatta stridigheter som gäller gränsen mot det numera självständiga Sydsudan.

Detta är en av orsakerna till att det nu finns över fem miljoner internflyktingar i landet. En annan är extremväder i klimatkrisens spår. I Sudan har torka och svåra översvämningar avlöst varandra och förstört skördar, samtidigt som bostäder har sköljts bort av vattenmassorna. Skörden av olika sädesslag har minskat med en tredjedel jämfört med förra året och under de kommande månaderna ses ingen ljusning.

De stigande matpriserna innebär att människor inte längre har råd att äta sig mätta. Sudan är dessutom beroende av import av säd från Svarta havsområdet och fick förra året 50 % av sitt vete från Ryssland. Nu har priserna för det livsnödvändiga vetet stigit med 180 %, bland annat på grund av kriget i Ukraina, och kommer att öka ytterligare.

Så sliter imperialisternas krig sönder livet för människor på andra sidan jordklotet.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.