Tyskland rustar upp efter ryska invasionen

UTRIKES Från en relativt återhållsam linje har den tyska politiken skärpts rejält. Den tyska förbundskanslern har inte bara aviserat sanktioner och ett avbrott för gasledningen Nord Stream 2, utan också tillfört 100 miljarder extra till den tyska militärbudgeten.

Länge vägrade Tyskland att skicka vapen till Ukraina och landet förespråkade en mer återhållsam linje gentemot Ryssland. Bakgrunden till detta finns i det ekonomiska utbytet länderna emellan. Viktigt i sammanhanget är de gasledningar som länder a samarbetat kring i Östersjön.

I och med den ryska invasionen svängde emellertid den tyska politiken. Landet ställde sig bakom sanktioner och avbröt samarbetet kring Nord Stream 2. 

Man har också aviserat 100 miljarder euro extra till den tyska militären för nyinvesteringar och upprustning. Därtill höjs den militära budgeten till 2 procent av BNP, vilket NATO länge krävt men landet inte levt upp till.

Genom dessa drag förbereder sig Tyskland för en mer intensiv internationell konkurrens där man räknar med behovet av en starkare militär makt. Besluten betyder också att Tyskland kommer att bli det land som spenderar i särklass mest på sin militär inom EU och därmed säkrar man också positionen som Europas ledande militärmakt.

2 tankar på “Tyskland rustar upp efter ryska invasionen

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.