Sverige höjer försvarsutgifterna till två procent av BNP

INRIKES Den socialdemokratiska regeringen har tidigare slagit sig för bröstet och varit stolta över sin upprustning. Nu tar de ytterligare ett steg i samma riktning och tillkännager ett nytt mål – att försvarsbudgeten ska motsvara två procent av landets BNP.

I praktiken skulle höjningen av försvarsbudgeten innebära en höjning med 42 miljarder kronor. Regeringen har dock inte velat ta fram en tidsplan för upprustningen, utan betonar att det måste ske på ett ”systematiskt och realistiskt och genomförbart sätt”. Man aviserar emellertid redan nu för att fler kommer att kallas in för att göra värnplikten framöver.

Upprustningen äger inte rum av en slump, utan beror på skärpningarna av motsättningarna i hela det kapitalistiska systemet. Den ryska invasionen av Ukraina är det senaste uttrycket för detta och land efter land tar tillfället i akt att stärka sin militära förmåga, i vetskap om att det kommer att behövas när motsättningarna skärps ännu mer. Syftet är att kunna försvara de egna monopolen och de egna intressena i en alltmer instabil värld.

Beskedet om målet på två procent kommer strax efter att Tyskland gett besked om samma sak. 

3 tankar på “Sverige höjer försvarsutgifterna till två procent av BNP

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.