Kommuner och regioner varnar för lågkonjunktur och nedskärningar

INRIKES Den ekonomiska tillväxten bromsar in och därmed minskar också skatteunderlaget för kommunerna och regionerna. Det betyder i sin tur att det inte kommer att gå att finansiera stora delar av välfärden de kommande åren, menar Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Nedskärningar är något de flesta människor vant sig vid. Det var längesen något blev bättre, oavsett låg- eller högkonjunktur. På toppen av högkonjunkturerna måste vinsterna stanna hos företagen och på botten av lågkonjunkturen måste företagen räddas med offentliga medel. Aldrig finns det pengar för välfärden och alltid finns det en ursäkt.

Den rapport om skatteunderlaget som SKR nu släpper visar en dyster bild. Skatteunderlaget kommer att minska med tre procent under kommande år. I kombination med högre priser och en osäker omvärld kommer detta att sätta många kommuners och regioners budgetar i gungning. Redan nu flaggar man för detta, så att förståelsen från vanliga människor ska vara så stor som möjligt när nedskärningarna kommer.

För annat finns det dock pengar. I kölvattnet av den imperialistiska invasionen av Ukraina beslutade den socialdemokratiska regeringen om att höja försvarsutgifterna till två procent av BNP. Överbefälhavaren var dock inte nöjd, utan betraktade istället två procent som ett golv och krävde ännu mer pengar till militären. 

Under 2023 väntar alltså endast en sak – nedskärningar till förmån för upprustning!

3 tankar på “Kommuner och regioner varnar för lågkonjunktur och nedskärningar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.