Beslut om rivning av byggnad möts av skarp kritik och manifestation

KULTUR Under våren 2022 beslutade exploateringskontoret i Stockholms kommun att riva en byggnad i det gamla industriområdet Snösätra utanför Rågsved, i stadsdelen Enskede-Årsta-Vantör. Detta har mötts av stark kritik från stadens gatukonstnärer, som planerar en manifestation i området på söndagen 19 februari kl. 15:00 – 17:00.

Föreningen Kulturkvarter Snösätra, som anordnar manifestationen, menar att byggnaden som är en av de större i området är väldigt viktig då den bär den största grafittiväggen. Byggnaden pryds av en graffitimålning av den italienska gatukonstnären och muralisten Nino Come. Målningen sattes upp förra året under kulturfestivalen SpringBeast, som årligen lockar tusentals besökare från hela världen. Snösätra har nämligen blivit en av Sveriges viktigaste scener för gatukonsten de senaste åren.

Sedan 2018 har kommunen beslutat att bygga om och riva ned delar av kulturområdet och istället installera en permanent och officiell kulturplats, vilket föreningen flera gånger har vädjat emot via medborgarförslag, manifestationer och protestlistor. De menar att platsen är en viktig plats för gatukultur som växt från gräsrotsnivå i hela Sverige, och att kommunen håller på att förminska och begränsa den till ytan. Det är också specifikt de större väggarna och ytorna av högre kvalitet som håller på att rivas ned, även om väggen med Nino Comes målning är tänkt att bevaras.

Kulturkvarter Snösätra menar också att de inte ser hur den nya kulturplatsen ska kunna ha samma naturliga charm som originalet utan att det kommer att bli stelbent och byråkratiskt, något som riskerar att avskräcka gatukonstnärer från att utöva sin konst där.

Martin Tairi

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.