Miljardunderskott väntar kommuner och regioner nästa år

INRIKES Sveriges Kommuner och Regioner (SKR) flaggar för att dess medlemmar kommer att dras med underskott på omkring 27-28 miljarder kronor nästa år. Det kommer framför allt att drabba sjukvården, som är regionernas stora utgiftspost.

Tidigare i år varnade SKR för att ett vikande skatteunderlag kommer att göra så att kommunerna och regionerna kommer dras med ett underskott. Denna prognos justerar man nu något men det är ändå stora underskott som väntar nästa år.

I praktiken betyder det att man redan nu aviserar nedskärningar i skola och omsorg. Lite över 80 procent av regionernas kostnader består av olika former av vård, medan omkring 40 procent av kommunernas kostnader handlar om utbildning på olika sätt och är den största utgiftsposten. Det betyder att underskottet främst kommer drabba dessa verksamheter. Det står i bjärt kontrast till behoven i skolan, vilket en ny rapport från Sveriges Lärare visat. De menar istället att 28 ytterligare miljarder måste skjutas till skolan i år och nästa år, för att den ska fungera.

För annat finns det dock pengar. I kölvattnet av den imperialistiska invasionen av Ukraina beslutade den socialdemokratiska regeringen om att höja försvarsutgifterna till två procent av BNP. Överbefälhavaren var dock inte nöjd, utan betraktade istället två procent som ett golv och krävde ännu mer pengar till militären. I och med det senaste stödpaketet till den ukrainska militären har också Sverige donerat material till ett värde av omkring 20 miljarder.

En tanke på “Miljardunderskott väntar kommuner och regioner nästa år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.