Bilarbetarstrejk rycker närmare i USA

FACKLIGT Fackföreningsmedlemmar i United Auto Workers (UAW) har nästan enhälligt röstat för att ge ledningen möjlighet att utlysa strejk under de nuvarande avtalsförhandlingarna. Om strejken blir verklighet skulle den drabba General Motors, Ford och Stellantis.

Nästan 97 procent av medlemmarna i UAW röstade för att ge ledningen möjlighet att utlysa strejk om inte förhandlingarna ger det resultat man vill. Det är samma sorts stöd för strejk som medlemmarna gav för fyra år sedan, rapporterar CNBC.

Att ge ledningen mandat på det här sättet är en vanlig procedur och betyder inte att en strejk kommer att äga rum, utan fungerar i första hand som ett påtryckningsmedel under förhandlingarna.

Jämfört med de krav som svenska fackföreningar ställt och uppnått i den svenska avtalsrörelsen framstår UAW:s krav som astronomiska. Fackföreningen kräver en löneökning på 46 procent, kompensation för ökande levnadsomkostnader, bättre pensionsförmåner och en reducering av arbetsveckan från 40 till 32 timmar. De svenska arbetarna fick istället nöja sig med en 7 procentig löneökning under en tvåårsperiod.

Tidigare under året har arbetare i flera länder visat att det lönar sig att strejka och kämpa för bättre villkor. I Storbritannien strejkade järnvägsarbetarna och vann löneökningar på uppemot 15 procent och i Tyskland har transportarbetare strejkat för löneökningar på runt 10 procent.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.