Fack och kapital överens: lönesänkningar i två år

FACKLIGT Under kvällen kom beskedet att Facken inom industrin och deras motparter enats om ett tvåårigt avtal. Avtalet täcker runt två miljoner arbetare och ger en genomsnittlig löneökning per år på 3,7 procent.

I verkligheten kan man dock inte tala om en löneökning på någon som helst procent, eftersom vad man kommit överens om är att sänka arbetarnas reallöner. I januari och februari låg inflationen på 9,3 respektive 9,4 procent och för att man ska kunna prata om en reallöneökning behöver denna vara större än inflationen. Så är nu inte fallet utan nu rör det sig om en reallönesänkning på ungefär 5,5 procent, eftersom det är vad som är kvar när man räknat bort den nominella löneökningen från inflationen.

Fack och kapital har alltså inte enats om en löneökning, utan om en lönesänkning. Det är dessutom en lönesänkning som utraderar flera års löneökningar och därmed skickar arbetarklassen flera år bakåt i tiden.

I flera andra länder, såsom Tyskland och Frankrike har stora strejker genomförts för att se till att arbetarnas löner inte äts upp av inflationen men i Sverige är facket de första att slå vakt om företagens profiter och hålla tillbaka arbetarna. I Sverige har vissa fackliga protester hörts, bland annat från tunnelbaneförarna i Stockholm.

21 tankar på “Fack och kapital överens: lönesänkningar i två år

  1. Hej, varför väljer du att referera enbart till KPIF? Inflationen enligt KPI blev hela 12% i februari, vilket innebär en reallönesänkning på groteska 8.3%.

    1. Hej!

      Det är inget politiskt ställningstagande utan beror helt enkelt på att det gick lite för snabbt på redaktionen! Poängen gick ändå fram, hoppas vi – oavsett vilket sätt man mäter med är lönesänkningarna, som du skriver, groteska.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.