Fortsatta reallöneminskningar i augusti

INRIKES Trots Medlingsinstitutets idoga försök att dölja verkligheten genom att så lite som möjligt hänvisa till korrekta inflationssiffror, går den inte att komma ifrån. Reallönerna fortsatte sin minskning i augusti med nästan 5 procent, jämfört med samma period föregående år.

Genom att använda sig av inflationssiffror som inte inkluderar ränta kan Medlingsinstitutet visa att reallönerna ”bara” minskade med 0,7 procent i augusti, jämfört med samma månad förra året. Inkluderas ränteeffekterna också, så blir siffran helt annorlunda – då minskade reallönerna med 3,5 procent i augusti! 

För vanliga människor med tunga bolån som de tvingats ta för att bankerna ska öka sina profiter är det naturligtvis inte relevant att diskutera reallönen utan att ta hänsyn till räntorna. Därför kan vi nu konstatera att reallönerna fortsätter att dala och att detta i hög utsträckning också beror på de lönesänkningsavtal som nära nog alla fackföreningar skrev under på i den senaste avtalsrörelsen.

Till skillnad från i Sverige kämpade arbetarna på flera ställen i Europa till sig nästan dubbelt så höga löneökningar som här. I bland annat Storbritannien strejkade järnvägsarbetarna och kunde tillkämpa sig löneökningar på upp till 15 procent för de lägst avlönade arbetarna, vilket visar att kamp alltid lönar sig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.