Celtic-fans portas från matcher efter Palestina-solidaritet

UTRIKES Den skotska fotbollsklubben Celtic har länge haft politiska supportrar på vänsterkanten, vilket framför allt yttrat sig i stöd för de irländska och palestinska kamperna. Efter lagets senaste internationella match mot Atletico Madrid fick dock klubbens styrelse nog och har nu stängt av supportföreningen Green Brigade eftersom läktaren täcktes av palestinska flaggor och banderoller till stöd för Palestina.

Supporterföreningen Green Brigade grundades 2006 och brukar hålla till på den norra sidan av Celtic Park, där Celtic spelar sina hemmamatcher i Glasgow. Vid flera tillfällen har de gjort tydliga politiska ställningstaganden, vilket är förbjudet enligt UEFA:s regler. Därför har också klubben bötfällts ett tiotal gånger, bland annat för skyltar och banderoller som uttrycker stöd för irländska IRA.

Den senaste vändan har fått Celtic att helt stänga av Green Brigade från sina matcher, eftersom man vid den senaste europeiska matchen mot Atletico Madrid producerade en mängd palestinska flaggor och banderoller med stöd för Palestina. Inför matchen hade dessa uttryckligen förbjudits, vilket inte hörsammades av supportrarna. Efter detta beslutade klubbens styrelse att förbjuda Green Brigade att gå på matcherna på obestämd tid.

Supporterföreningen har tidigare fördömt klubbens och UEFA:s hyckleri – de har välkomnat politiska uttryck till stöd för Ukraina men försöker stoppa varje stöd till Palestina.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.