Boendekostnaderna steg mest under 2023

INRIKES Av alla varu- och tjänstegrupper steg boendet mest i pris under förra året. Sammanlagt ökade boendekostnaderna med 12,2 procent, enligt statistik som SCB presenterat.

Förutom att vara den varugrupp som ökat mest i pris är också boendet den enskilt största utgiftsposten för hushållen och 2022 la hushållen i snitt nästan en fjärdedel av sin disponibla inkomst på boendet. Att den siffran nu har ökat står bortom allt tvivel.

Samtidigt hålls arbetarnas löner tillbaka och med de nominella löneökningar på 4 procent som fackföreningsledarna och kapitalet kom överens om förra året kommer man inte långt. Det är därför heller inte konstigt att hushållens ekonomiska standard sjunker för första gången på trettio år.

Om något ska kunna förändras krävs det i första hand att arbetarna tar tillbaka kontrollen över fackföreningarna och gör om dem till kämpande organisationer, som kan sätta hårt mot hårt gentemot kapitalet. De socialdemokratiska ledarna måste bort och fackföreningarna måste demokratiseras. För att överhuvudtaget gardera sig mot sänkt levnadsstandard, högre boendekostnader och lägre löner så krävs ett helt nytt samhällssystem, med arbetarna vid makten. Då krävs socialism.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.