Bankernas vinstregn fortsätter – på bekostnad av vanligt folk

INRIKES Igår redovisade Swedbank en rekordvinst och idag är det Wallenberg-ägda SEB som slår förväntningarna och höjer utdelningen för i år. Det sker naturligtvis på vanligt folks bekostnad och den höjda profiten bygger i första hand på de allt större räntorna som tvingas på människor.

SEB:s rapport, som släpptes under dagen, visar att man slog analytikernas förväntningar och att man höjde vinsten under det fjärde kvartalet med flera miljarder jämfört med samma kvartal förra året. Därför föreslog man också en höjd utdelning med flera kronor per aktie. Det är därmed samma historia som för Swedbank, som också rapporterade en rekordvinst.

Den stora kassakon för bankerna är bolånen, som det senaste året sett en enorm räntehöjning på flera procent. För många familjer innebär det höjningar av ränteinbetalningarna på flera tusen kronor. Det är dessa pengar som nu betalas ut till aktieägarna i form av utdelningar och det är inte små pengar det rör sig om – om utdelningen landar på 11,50 kronor per aktie, vilket är förslaget, kommer man under våren att dela ut över 24 miljarder kronor till aktieägarna.

Det betyder att bara själva utdelningen som SEB föreslår nästan skulle kunna täcka de underskott som regionerna dras med och som kommer leda till enorma nedskärningar. Vi ska därför inte göra oss några illusioner om att nedskärningar är nödvändiga eftersom det inte finns pengar – pengar finns, men de finns på fel ställe.

En tanke på “Bankernas vinstregn fortsätter – på bekostnad av vanligt folk

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.