Swedbank gör rekordvinst medan vård och skola krisar

INRIKES Bankerna skär guld med täljkniv medan de arbetande människorna varken har råd med bra mat eller hyror. Swedbank har släppt sin rapport för det fjärde kvartalet 2023 och redovisar en vinst på 11 miljarder kronor. För hela året är vinsten 43 miljarder, vilket motsvarar 63 % mer än föregående år.

Vd:n Jens Henriksson säger utan omsvep att det är ränteintäkter det handlar om – man har höjt räntan ordentligt på alla lån i takt med att Riksbanken höjt styrräntan. På sparkontona har man dock inte höjt någon ränta. Henriksson säger sig vara stolt att kunna ge utdelning till aktieägarna och ”bidra till bankens utveckling”.

  • Samtidigt betraktas det exempelvis som krisartat att Akademiska sjukhuset i Uppsala går med ungefär 1 miljard i minus för 2023 och man måste dra in på personal och förlänga vårdköerna.
  • Samtidigt beräknas regioner och kommuner i landet gå med 6 miljarder i minus och nästa år landa på ett ännu större negativt resultat runt 31 miljarder, och det fast de flesta redan genomfört besparingar, enligt SKR  Det betyder att skolor och förskolor kan tvingas stänga,  att man minskar samhällstjänsternas öppettider eller att människor får resa längre för vård.
  • Samtidigt var hyreshöjningarna 4,1 % i genomsnitt år 2023 och hyran för en trerummare var i medeltal 8095 kr i månaden. De höjda levnadskostnaderna ledde 2023 till en ökning av antalet vräkningar med 12 % jämfört med 2022 – och de som vräks är ofta människor som kämpat med ekonomin under en lång tid.

Det går bra att fortsätta – med skenande matpriser, höjda kostnader för bostadslån, bensinpriser som ligger på fantasinivåer och biljetter i kollektivtrafiken som bara blir dyrare. Såhär ser alltså den kapitalistiska ekonomin ut – en ekonomi där en bankchef är stolt över vinster som endera tagits direkt från den arbetande befolkningen som kämpar med sina skulder, eller indirekt när stora företag blir kunder hos bankerna med sina utsugningspengar.

Är det inte äntligen dags att skifta perspektiv? Pengarna för vård, skola och boende finns ju uppenbarligen hos banker och storföretag – organisera dig för att låta dem betala!

 

2 tankar på “Swedbank gör rekordvinst medan vård och skola krisar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.