Hjälporganisationer sista utvägen när priserna stiger

INRIKES En rapport som Röda Korset släpper idag visar att allt fler människor söker hjälp hos civilsamhällesorganisationer som Röda Korset,  Svenska kyrkan eller stadsmissionen. Det är människor som behöver hjälp med grundläggande saker, som mat och mediciner. Detta samtidigt som bankerna skryter med vinster som når ofattbara summor…

Det är nya grupper söker hjälp: ensamstående föräldrar med barn, barnfamiljer och pensionärer med låga inkomster. För dessa grupper som ekonomiskt lever på marginalen kan enskilda utgifter som mediciner, glasögon, tandvård eller vinterkläder rasera hela ekonomin. För andra grupper som papperslösa och hemlösa har ett redan utsatt läge förvärrats.  

Det är skrämmande att läsa att behovet av mat ökar över hela landet. Många organisationer har startat verksamheter för att ta hand om just detta, som frukostklubbar på skolor, varma måltider i öppna dagverksamheter eller att man delar ut matkassar. Ett grundläggande, självklart behov måste alltså fyllas genom välgörenhet, både för de många som spärrats ut från samhällets skyddsnät och för dem som arbetar men har för dåligt betalt för att klara sig – eller som arbetat ett helt liv, men nu får en pension som inte räcker för att äta. 

”Du får ju vända på varje krona, allting är ju begränsat,” säger Gunilla till en reporter från Ekot som hon träffar på Matmissionen, där det säljs varor som snart går ut till nedsatt pris.

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.