Dystra rekord hos Kronofogden – allt fler i långvarig skuldsättning

INRIKES Medan banker och storföretag rapporterar profiter i miljardklassen ökar de vanliga människornas skulder hos Kronofogden – knappast förvånande med hutlösa priserna på mat, hyreshöjningar och skyhöga räntor på bolån. Den totala skulden hos Kronofogden är nu 119 miljarder kronor, vilket betyder att den har ökat med 17 procent från förra årsskiftet. Det är den största summan någonsin och betyder en ökning med hisnande 50 miljoner kronor om dagen.

Det som folket inte kan betala är främst underhållsstöd, fordonsrelaterade skulder, skatteskulder och skulder relaterade till konsumtion. Äldre drabbas hårdast, eftersom de har svårast att öka sina inkomster, säger Kronofogdemyndighetens privatekonomiska talesperson Davor Vuleta. De riskerar att hamna i långvarig skuldsättning. Bland låntagare över 45 år är det vanligare att kvinnor än män hamnar hos Kronofogden. Vuleta tror att en förklaring kan vara att exempelvis skilsmässor slår hårdare mot kvinnor.

När man tittar på varför skulderna ökar handlar det ofta om konsumentkrediter, alltså lån utan säkerhet som människor tar när vardagen inte längre går ihop. De har ökat stort och när de hamnar hos Kronofogden ligger de ofta mellan 100 000–500 000 kronor. Naturligtvis hamnar inte alla konsumentlån hos Kronofogden, men det säger sig självt att den som måste låna för att klara hyra och andra basutgifter riskerar att inte kunna reda upp sin situation.

 

 

 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.