Hårda angrepp på Finlands arbetare – 300 000 strejkar i flera dagar

FACKLIGT Den finska regeringen vill tvinga de finska arbetarna genom ett stålbad och påtvinga dem allvarliga försämringar av deras villkor. Som svar strejkar över 300 000 arbetare under tre dagar. Samtidigt noterar den uppmärksamma att liknande åtgärder genomfördes i Sverige, utan att fackföreningarna lyfte ett finger.

Det är en lång lista på försämringar som kapitalet och regeringen vill påtvinga arbetarna i Finland. Det rör sig bland annat om införandet av en karensdag, begränsningar i strejkrätten, försämringar i återanställningsrätten och åtgärder som gör det enklare att sparka arbetare. Dessutom försämras barnbidraget och arbetslösa måste vänta ännu längre på arbetslöshetsersättning.

Som svar på detta har de finska fackföreningarna gått ut i en storstrejk och sammanlagt har över 300 000 arbetare tagits ut i en tre dagar lång strejk, från den 31 januari till den 2 februari. Det rör sig om allt ifrån flygpersonal till förskolepedagoger. Även stora demonstrationer organiseras av fackföreningarna.

Mycket av det som det finska kapitalet nu vill genomföra är dock redan verklighet i Sverige. Våra anställningsvillkor försämrades och strejkrätten begränsades redan för flera år sedan utan att de svenska fackföreningarna lyfte ett finger. Bakom detta finns en viktig faktor – i Sverige hade Socialdemokraterna makten och kunde lägga locket på alla protester, medan i Finland så har nu högern makten, varför också de finska socialdemokraterna tar tillfället i akt att vinna lite politiskt kapital på att strejka och protestera, vilket i sin tur betyder att de finska socialdemokraterna kommer vara mer redo att ta över administrationen av kapitalismen när högern är färdiga – och på så sätt upprätthålls den parlamentariska arbetsdelningen, där socialdemokratin spelar en viktig men ack så bedräglig roll.

En tanke på “Hårda angrepp på Finlands arbetare – 300 000 strejkar i flera dagar

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.