Sverige och Frankrike fördjupar kärnkraftssamarbete

INRIKES Det franska statsbesöket har resulterat i ett fördjupat samarbete inom en rad områden, inte minst det militära. Ytterligare ett viktigt samarbetsområde är kärnkraften, som man nu skrivit under ytterligare ett samarbetsavtal om.

Den franska elektriciteten kommer till över 70 procent från kärnkraft och det är därför inte konstigt att den nuvarande regeringen, som pratar sig varm om kärnkraften, ser Frankrike som en förebild. Det nya samarbetsavtalet, som skrevs under hos Alfa Laval i Lund, innebär ytterligare en fördjupning av samarbetet.

Regeringen själva menar att syftet är att främja vetenskapligt och tekniskt samarbete mellan länderna inom forskning om kärnkraftsteknik och att avsiktsförklaringen bland annat innebär att erfarenhetsutbyte, rörlighet och forskarutbyten mellan länderna ska underlättas. 

Kommunisterna ser med viss skepsis på kärnkraften och utvecklar resonemanget i det miljöprogram som man antog på sin förra kongress. Nedan följer ett utdrag från partiets miljöprogram.

Ett problematiskt område, betraktat som en lösning av vissa och som en stor fara av andra, är kärnkraften som genererar ofantliga mängder energi. Kärnkraften släpper också ut väldigt lite växthusgaser jämfört med andra energikällor. Eftersom riskerna kring kärnkraft är kraftigt debatterade är de också svåra att objektivt fastställa. Många rapporter har fastställt samvariationer mellan kärnkraftverk och abnorma mängder av cancerutbrott, medan andra rapporter avfärdar sambandet. Andra varnar för den ständiga risken av härdsmälta och radioaktiv strålning som en oundviklig konsekvens av kärnkraft. Omhändertagandet av det radioaktiva avfallet är också problematiskt, eftersom strålning från bränslet i ett vanligt kärnkraftverk är direkt livsfarlig och måste sönderfalla i cirka 100 000 år innan den är helt neutraliserad. Hur varnar man kommande generationer 100 000 år framåt, med alla språkliga och kulturella skillnader som kommer utvecklas, om var vi förvarar livsfarligt material? Kärnkraft ger också förutsättningar för att bygga kärnvapen, och kärnkraftverken själva är potentiella mål för terrorister. Det är därför ingen säker form för energiproduktion i en krigshärjad, imperialistisk värld.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.