Hyresvärdar kräver chockhöjda hyror i flera städer för nästa år

INRIKES Hyresförhandlingarna mellan Hyresgästföreningen, Sveriges Allmännytta och Fastighetsägarna startar strax i flera svenska städer, bland annat Malmö och Karlstad. Kravet från hyresvärdarna är ingenting annat än en chockhöjning av hyrorna – 12 procents hyresökning.

När inflationen slog till skulle arbetarna dra sitt strå till stacken och ta ansvar. Löneökningarna skulle hållas nere så att man inte drev på inflationen, påstod både fackföreningsledare och kapitalet i skön förening – man vill ju inte ha en inflationsspiral! Så lastades en stor del av bördan för både kris och inflation över på arbetarna.

Nästa börda som lastades på arbetarna är höjningen av räntorna, som drabbar de många arbetare som belånat sig för att kunna köpa någonstans att bo. Som om inte lånen var dyra innan så kommer kostnaderna mångdubblas när de ska omförhandlas, vilket blir en enorm börda för arbetarna.

För de arbetare som inte velat eller kunnat köpa en bostad återstår den dyraste boendeformen – hyresrätten. Här tvingade kapitalet igenom en stor höjning av hyrorna inför detta år, som i bland annat Malmö landade på 5 procent. Inför denna förhandlingsrunda har Fastighetsägarna gått ut med ett krav på 12 procents hyreshöjning, vilket vore en katastrof för arbetarna och människorna som bor i hyresrätter.

Genom att arbetarna tvingas bära hela bördan för krisen och inflationen kan företagen och kapitalet hålla uppe sin profit. Till sin hjälp har man de socialdemokratiska ledarna inom fackföreningsrörelsen och Hyresgästföreningen, som ser till att kapitalets profit inte äventyras och att vanliga människor även fortsättningsvis får det sämre, så att företagen kan gå bättre.

En tanke på “Hyresvärdar kräver chockhöjda hyror i flera städer för nästa år

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.