Bolåneräntorna blir dyrare – hushållen står inför tunga kostnader

INRIKES För första gången sedan 2011 har snitträntorna på lån mellan ett till fem år överstigit fyra procent. De nuvarande räntorna är alltså de högsta på över ett decennium och det kommer att drabba hushållen hårt, speciellt när det är dags att omförhandla lånen.

Snitträntan på nya bolåneavtal var i mars 4,02 procent, rapporterar Statistiska Centralbyrån. Därmed är snitträntan också över fyra procent och också högst sedan 2011. I konkreta siffror innebär det att räntekostnaderna mer än fördubblas varje månad och för de som tvingats köpa en dyr bostad och ta stora lån för detta, blir marginalerna väldigt mycket knappare.

I mars förra året var den genomsnittliga räntan 1,84 procent, vilket betyder att för ett lån på 1 500 000 kronor, som är den genomsnittliga storleken på bostadslån, var räntekostnaderna runt 2 200 kronor i månaden. Med den nya genomsnittliga räntan på 4,09 procent blir istället samma månatliga kostnad nästan 5 000 kronor – alltså, mer än en fördubbling. För de med ännu större lån blir bördan naturligtvis ännu större.

Redan innan den nuvarande krisen rådde det bostadsbrist, eftersom priserna hölls uppe på grund av att man byggde för lite. På så sätt kunde man ta ut enorma vinster genom att tvinga människor att belåna sig upp till halsen medan det för bankerna visade sig vara enormt fördelaktigt, eftersom de kunde tjäna miljarder på räntebetalningarna. Vanligt folk har alltså stått för storbankernas rekordvinster.

Sedan krisen inleddes har bostadsbyggandet avtagit och Boverket trodde i början av året att byggnadstakten skulle halveras, trots att behovet av bostäder är fortsatt stort. Med ännu färre nybyggda bostäder pressas naturligtvis efterfrågan upp ännu mer och på så sätt bidrar man till en fortsättning på de skyhöga priserna – och på monopolens vinster.

4 tankar på “Bolåneräntorna blir dyrare – hushållen står inför tunga kostnader

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.