Ny räntehöjning och ännu dyrare bolån

INRIKES Riksbanken meddelade på torsdagen att styrräntan ska höjas med 0,25 procentenheter. Det är den högsta räntan sedan oktober 2008. Syftet är enligt riksbankens chef Erik Thedéen att få ner inflationen, och det är mycket möjligt att riksbanken också kommer att höja räntan med 0,25 även i november.

En höjning med 0,25 procentenheter på ett bolån betyder 2500 kronor mer att betala per miljon per år, alltså 200 kronor extra i månaden per lånad miljon.

Räntehöjningarna kommer ovanpå det grundläggande problemet med de höga bostadskostnaderna, som Riktpunkt redan tidigare uppmärksammat. Redan före den nuvarande krisen rådde det nämligen bostadsbrist, eftersom priserna hölls uppe på grund av att man byggde för lite. På så sätt kunde man ta ut enorma vinster genom att tvinga människor att belåna sig upp till halsen, medan det för bankerna visade sig vara enormt fördelaktigt, eftersom de kunde tjäna miljarder på räntebetalningarna. Vanligt folk har alltså stått för storbankernas rekordvinster, och nu ska de betala ännu mer till samma kassor.

Bostadsbyggandet har avtagit och Boverket sammanställde en dyster byggprognos i juni. Man  rapporterar att bostadsbyggandet nu minskar mycket snabbt, bland annat beroende på fallande köpkraft hos hushållen, tredubblade bostadsräntor, kraftigt ökade byggkostnader och en kärvande finansiering.

 Det vill säga: människor kan inte betala sitt boende och byggföretagen kan inte göra profit på nybyggnation, och alltså står det hela still fastän behovet av bostäder är fortsatt stort. Det betyder ännu färre nybyggda bostäder och en fortsättning på de skyhöga bostadspriserna och de enorma lånen – och på bankernas och monopolens vinster.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.