Efter inflationen – svenskarna köper mindre livsmedel

INRIKES De senaste årens eskalerande inflation har gjort allting dyrare och det har fått konsekvenser, bland annat har svenskarna helt enkelt köpt mindre livsmedel än vad man gjort tidigare.

När svenskarna inte längre har råd att handla livsmedel som förut minskar den sammanlagda volymen av det livsmedel som säljs. Under 2022 minskade mängden sålda livsmedel med 2,7 procent och mest av allt minskade kategorierna ”fisk”, ”frukt” och ”kaffe, te och chokladdryck”, enligt SCB. Ändå kunde värdet av alla sålda livsmedel öka och därmed kunde också profiten fortsätta öka, trots att svenskarna handlar mindre – anledningen stavas inflation. Även om svenskarna köpte mindre livsmedel tvingades de spendera mer på det som de faktiskt handlade!

Bördan på vanliga människor har bara blivit större och det är inte bara genom dyrare livsmedel. Bolåneräntorna ökar dramatiskt och hyresvärdarna vill chockhöja hyrorna. För att ytterligare säkra företagens profit och lägga över bördan för hela krisen på arbetarna arbetade fackföreningsledarna hårt i avtalsrörelsen för att åstadkomma ett lönesänkningsavtal. För arbetarna blir det alltmer uppenbart att systemet är riggat och inte till för dem.

2 tankar på “Efter inflationen – svenskarna köper mindre livsmedel

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.