JO: unga invandrare utsätts för godtyckliga visitationer

INRIKES Justitieombudsmannen (JO) har genomfört en granskning av de visitationer som polisen gör efter att klagomål kommer in i en strid ström. Resultaten visar att polisen i tre av fyra undersökta städer framför allt undersöker ”unga män med icke-europeiskt klingande namn”.

Polisen har i vissa fall rätt att göra visitationer och husrannsakan i förebyggande syfte, då polisen har anledning att misstänka att det finns ett föremål eller vapen som kommer att användas i brottsligt syfte.

När polisen gör detta är det viktigt att det dokumenteras, men i inget av de undersökta fallen – sammanlagt 650 stycken – har de enskilda poliserna resonerat utifrån de lagar som möjliggör ingripanden av denna sort. Istället har de förklarat att de ”litade till sin känsla” och att de lärt sig känna igen en ”typsituation”. Denna polisernas magkänsla resulterade i att vapen kunde omhändertas i mellan 10-15 procent av alla ingripanden.

JO konstaterar i sin rapport att många av ingripandena av denna sorts gjorts ”i särskilt utsatta områden eller i områden med liknande problematik” och att polisen framför allt undersökt ”unga män med icke-europeiskt klingande namn”.

Rasismen inom svensk polis är väl belagt och man har för detta till och med fått kritik från FN, som framför allt lyfte den svenska polisens praxis att vid förhör även köra iväg den förhörda till en annan stadsdel.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.