Nästa steg i den ökade repressionen – ungdomsfängelser

INRIKES Kapitalistisk politik betyder alltid mer repression och den nuvarande regeringen håller inte igen på den varan. Under fredagen fick Kriminalvården i uppdrag att sätta igång nästa del av den utbyggnaden av statens repressiva arm – ungdomsfängelserna.

De nya ungdomsfängelserna, som ska vara klara senast den 1 juli 2026, är tänkta att husera de ungdomar mellan 15-17 år som bedöms vara farligast. I dagsläget sitter dessa på så kallade SiS-hem, där de farligaste dömts till sluten ungdomsvård med en maximal strafftid på fyra år. I och med reformen överförs ansvaret från dessa från Statens Institutionsstyrelse till Kriminalvården, som har hand om landets vuxenfängelser.

Införandet av ungdomsfängelser kommer samtidigt som regeringen har tillsatt en utredning som ska undersöka hur man kan sänka straffmyndighetsåldern och hur man kan luckra upp den straffrabatt, som ger lägre straff för yngre dömda.

Regeringens plan är alltså att allt yngre ungdomar ska sitta i mer fängelseliknande miljöer under en längre tid. Det är en utveckling som inte kommer lösa något, vilket kommunisterna pekade på i ett uttalande som nyligen publicerats – repression kommer inte lösa den kriminalitet som skapas av kapitalismen, det kan bara kapitalismens avskaffande göra.

En tanke på “Nästa steg i den ökade repressionen – ungdomsfängelser

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.