Ny ledare för Syriza – redare och tidigare anställd hos Goldman Sachs

UTRIKES När Syriza seglade upp som det främst socialdemokratiska alternativet i grekisk politik var stora delar vänstern förtjusta. Åren som följde innehåll ett rejält stålbad och omfattande nedskärningar för det grekiska folket, vilket har visat vilken roll socialdemokratin alltid spelar. Som om inte allt vore tydligt nog så har nu redaren Stefanos Kasselakis valts till partiets nya ordförande.

Kasselakis föddes på Kreta men flyttade under sin tonårsperiod till USA och stannade där fram tills början av 2023. Under sin tid där hann han med att delta som frivillig i en av Joe Bidens presidentkampanjer, arbetade under en period med riskhantering i världens näst största investeringsbank, Goldman Sachs, och han kunde bli redare. Vems intressen han kommer företräda borde vara tydligt.

Själva valförfarandet visar också upp Syrizas verkliga ansikte. För att rösta i valet av ny partiordförande behövde man vara medlem i partiet, vilket man kunde bli omedelbart på partiets hemsida till en avgift av 2 euro. Det resulterade i att omkring 40 000 nya medlemmar registrerade sig för att rösta i valet. Var Kasselakis, som inte bott i Grekland på 14 år, kommer leda sitt nya parti behöver man nog inte spekulera i.

Från det grekiska kommunistpartiet KKE kommenterar man det hela såhär:

Detta är dessvärre en förutsebart slut – resultat av en hel kurs av underkastelse under det system som hela den politiska rörelsen har följt.

Denna politiskt degenererade kurs, som visat sig i teser och förslag, i attityden gentemot politiken och arbetarrörelsen, har fått stöd genom åren. Av hela partiets kader har kursen fått stöd, ibland i namn av så kallad ”modernisering” och ibland i namn av ”rimlighet” och ”regeringsduglighet inom systemet”. Detta inkluderar också de som försöker framställa sig som beskyddare av den så kallade ”radikala” delen av partiet.

Syrizas nuvarande situation är slutstationen för idén om det ”minst onda”, vilken serverats av dess ledarskap under många år, och definitivt av alla de kandidater som ställde upp i partiledarvalet.

Partiet hade inte kunnat sluta upp någon annanstans än det är nu och ännu en gång blir det tydligt vilken roll socialdemokratin spelar under kapitalismen, när den med illusioner och tomma löften binder folket till systemet och får dem att tro att en annan sorts kapitalism är möjlig.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.