Kommunisterna: Vi vägrar militariseringen av samhället – gängkriminaliteten är kapitalismens problem

PARTIET, SKU Under fredagen publicerade Sveriges Kommunistiska Parti och Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund ett uttalande om kriminalitet. Riktpunkt publicerar  uttalandet från kommunisterna nedan.

Sedan svensk militär sköt ned de kommunistiska arbetare som gick främst i demonstrationståget i Ådalen 1931 har svensk militär inte använts i polisiära syften. Det ska nu ändras. Genom en bred enighet, från Socialdemokraterna till Sverigedemokraterna, vill man nu öppna för att militären återigen ska patrullera våra gator.

Som kommunister vägrar vi detta, dels eftersom vi ser varje förstärkning av den borgerliga statens repressiva roll som negativ för den arbetande befolkningen och dels eftersom vi vet att den organiserade brottslighet vi nu ser har götts av kapitalismen. Nu skördar folket vad kapitalismen har sått.

Varje nedskärning i skolan, varje arbetslös förälder och varje nedsliten bostad har skapat kriminalitet. Varje stängd fritidsgård, varje lönesänkning och varje ökning av otryggheten har skapat kriminalitet. Sociala problem skapar kriminalitet, den uppstår inte i ett vakuum. Mer repression löser inte problem som bara hade kunnat lösts för decennier sedan.

Den aggressiva nedskärningspolitik som regering efter regering riktat mot folket, som rånat folket på välfärd, framtidstro, arbete och ekonomisk stabilitet har skapat den grogrund, i vilken nu gängen kan rekrytera. Försämringen av anställningstryggheten och avskaffandet av strejkrätten kuvar människan och gör att ett liv i kriminalitet framstår som attraktivt. Prishöjningar och enorma ökningar av boendekostnaderna tvingar fram en fattigdom som människan vill ta sig ur.

Vi håller alla de politiker och alla de kapitalister som i eget intresse tvingat fram den utveckling som vi ser ansvariga för det eskalerande gängvåldet. Ytterst håller vi kapitalismen ansvarig.

Kapitalismen kan inte erbjuda något annat än det vi har idag

I en värld där konkurrensen mellan de kapitalistiska länderna om marknadsandelar, råvaror och transportrutter blir allt skarpare, tvingas också alla länders kapitalister till mer drastiska åtgärder. Å ena sidan resulterar detta i krig, som det i Ukraina, som ytterst är ett krig om herravälde. Å andra sidan resulterar det i ett krig mot de egna befolkningarna.

Varje krona som läggs på folkets välfärd är en krona som inte läggs på att stärka företagens konkurrensmässighet och i tider av skärpt konkurrens inom hela systemet spelar varje krona roll. De pengar som tidigare investerats i vår välfärd går inte upp i rök efter nedskärningar, utan hamnar istället hos kapitalet, som använder pengarna för att öka sin lönsamhet och därmed också sin förmåga att konkurrera.

Därför finns det ingen annan väg att gå under kapitalismen än den väg som kantas av större nedskärningar, sämre löner och hårdare villkor på alla livets områden. Därför göder också kapitalismen den kriminalitet vi ser idag och den kan inte göra annat. Mot detta hjälper inte repression, mot detta hjälper bara socialism.

Av denna anledning motsätter vi oss också alla de repressiva mekanismer som införts. Vi motsätter oss ungdomsfängelser. Vi motsätter oss övervakning. Vi motsätter oss avlyssning. Vi motsätter oss hårdare straff. Vi motsätter oss alla de åtgärder som syftar till att med våld slå ner på de sjukdomar som skapats av kapitalismen och som därför döljer att kapitalismen är problemet.

Vi ser svaret i den socialistiska revolutionen, som är det enda som kan sätta stopp för företagens och monopolens framfart och som därmed också är det enda som kan sätta stopp för den organiserade brottsligheten.

Sveriges Kommunistiska Parti
Sveriges Kommunistiska Ungdomsförbund

3 tankar på “Kommunisterna: Vi vägrar militariseringen av samhället – gängkriminaliteten är kapitalismens problem

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.