Hårdare straff väntar för unga

INRIKES Regeringen har tillsatt en ny utredning med syfte att föreslå hårdare straff och påföljder för unga som bryter mot lagen. Man vill bland annat sänka straffmyndighetsåldern.

Regeringens repressiva politik fortsätter, denna gång med udden riktad mot ungdomen. I ett populistiskt spel där man vill framstå som brottsbekämpande, trots att det knappast är vetenskapligt belagt att hårdare straff minskar brottsligheten, vill man nu utreda ett antal åtgärder riktade mot unga.

Utöver en generell sänkning av straffmyndighetsåldern vill man också att ålder ska spela mindre roll när människor mellan 15-17 år döms till straff. Dessutom vill regeringen att en ny påföljd, som man kallar utökad ungdomsövervakning, ska införas. Denna ska vara mer ingripande och tillhandahålla en större verktygslåda, skriver man.

Politik som denna kommer inte till för att uppriktigt lösa kriminaliteten, utan dels för att posera för väljarna men också för att få en verktygslåda på plats, som man kan använda vid sociala oroligheter. Det är ingen slump att dessa repressiva åtgärder följs av en period då motsättningarna inom det kapitalistiska systemet skärpts.

2 tankar på “Hårdare straff väntar för unga

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *

Denna webbplats använder Akismet för att minska skräppost. Lär dig hur din kommentardata bearbetas.